LET OP ! Deze website is verouderd!! Voor de actuele webshop kunt u gaan naar www.ritsfire.nl. PRIJZEN EN VOORRADEN KLOPPEN NIET OP WWW.QKACHELS.NL

Omgekeerde aanmaak methode

Bij het aansteken van uw kachel kunt u het best gebruik maken van de omgekeerde aanmaak methode.  Bij deze methode is er minder rook ontwikkeling en is er minder CO2 uitstoot dan bij de standaard aansteekmethode.

  1. Leg een paar normale stammen onderop
  2. Leg hierboven op aanmaakhout
  3. Zorg ervoor dat de luchttoevoer helemaal openstaat en de eventuele smoorkleppen op de goede stand (open) staan.
  4. Leg boven op het aanmaakhout een aanmaakblokje of een paar poppen papier. Gebruik nooit vloeibare brandstoffen zoals bijvoorbeeld spiritus! Dit kan zorgen voor steekvlammen en ontploffingen.
  5. Als het hout grijs is geworden kunt u de tweede lading hout erop leggen. Leg niet teveel hout in een keer erop maar begin met een stuk of 2 a 3 blokken.
  6. Houdt nog steeds de zuurstof toevoer helemaal open.
  7. Als ook de tweede lading hout grijs is kunt u de kachel pas temperen. Indien u een secundaire en primaire zuurstoftoevoer heeft kunt u eerst de primaire toevoer sluiten. Bij een enkele schuif of draaiknop kunt u de zuurstoftoevoer minderen maar moet u hem niet helemaal afsluiten. Op deze manier gaat er minder warmte door de schoorsteen.
  8. Vanaf dit punt moet u af en toe een blok of twee toevoegen. Hoeveel en hoe vaak verschilt per kachel dus dat is in het begin even kijken hoe uw kachel het best brand. Leg liever af en toe en blok erop dan elke keer te lang te wachten en er gelijk 5 blokken op te gooien.
  9. Het wordt afgeraden om tijdens een windstille of zeer mistige dag te stoken. De reden hiervan is dat er dan mogelijk niet voldoende trek in de schoorsteen is, waardoor de rook onvoldoende afgevoerd kan worden.
  10. De eerste keer dat u een nieuwe kachel aansteekt kan er rook van de buitenkant afkomen. De verf die op de kachel is moet worden ingebrand en daar komt een chemische lucht bij vrij. Zorg dan ook dat de eerste keer dat u de kachel stookt u de kachel zo heet mogelijk stookt. Als u hem namelijk de volgende keer weer hoger stookt gaat de verf opnieuw verder inbranden en kunt u weer last krijgen van de chemische geur. Zet tijdens de eerste keer stoken ramen en eventueel deuren open om zo min mogelijk last te hebben van de geur.
    Zet het eerste half uur ook af en toe het deurtje op een kier om te voorkomen dat het koord in de deurtjes aan de verf plakt. Dit inbranden geld ook voor de enkelwandige kachelpijp indien deze is gespoten.

Houtkachel doven

  • Het doven van vuur veroorzaakt onvolledige verbranding en schadelijke gassen. Laat het vuur daarom zo lang mogelijk uitbranden.

Laat vuur (‘s nachts) niet zachtjes nasmeulen. Doof het volledig met zand of sluit de luchttoevoer af. Bij nasmeulen vindt onvolledige verbranding plaats en ontstaan schadelijke gassen.




Geen producten